Toksična ljubav: Šta podrazumeva i kako je se osloboditi 

toksičan odnos, toksična ljubav, konflikti, nezadovoljstvo, zavisnost, zavisnost u vezama, manipulacija, kako izaći iz loše veze
Mnogi se plaše da budu bez partnera i radije bi da budu u odnosu u kojem su nezadovoljni nego sami sa sobom.

Da li je vaš partner koristio reči ,,Volim te” da bi vas na neki način kontrolisao? Kao na primer – nikada ih nije rekao vama kada i vi njemu, koristio vas je da ih čuje kada su mu bile potrebne, izgovarao ih je samo onda kada biste konačno odlučili da ga napustite, kada je želeo da učini da se osećate loše jer se niste ponašali onako kako bi on hteo, upotrebljavao ih je da bi pričao o lažnoj budućnosti u koju ni sam nije verovao? Ovakav odnos stvara zavisnost i definitivno nije zdrav. Stoga ćemo u daljem tekstu govoriti o tome šta je toksična ljubav i kako je se osloboditi.

Šta podrazumeva toksična ljubav?

Toksična ljubav je:

  • Ekstremno ljubavno zadovoljstvo pomešano sa velikim bolom;
  • Konstantno gubljenje sebe u odnosu;
  • Očaj i konfuzija;
  • Osećanje kao da partner pokušava da vas napravi ludim/ludom;
  • Stid zbog svega što jeste i što niste;
  • Ljubav koja vas tera da stalno spuštate svoje standarde;
  • Stalna čežnja, osećanje kao da vam partner konstantno izmiče;
  • Pretvaranje da su vam određena ponašanja u redu iako nisu;
  • Stalno vraćanje partneru iako želite da ga ostavite.

Zašto neko bira da ostane u vezi u kojoj su odnosi toksični?

Postoje različiti psihološki razlozi zašto neko ostaje u vezi koja se čini da ne donosi ništa sem tuge, stresa i nezadovoljstva.

Strah je, na primer, jedan od najčešćih razloga zbog kojeg osobe biraju da ostanu u nezdravom odnosu. Nekima je to jasno i otvoreno pričaju na tu temu, dok drugi vole da guraju pod tepih kako stvari stoje. Mnogi se plaše da budu bez partnera i radije bi da budu u odnosu u kojem su nezadovoljni nego sami sa sobom. Drugi se boje da ,,nikada neće naći ništa bolje” i misle da je to sve što život može da im pruži.

Nisko samopouzdanje je takođe jedan od bitnih faktora kada je u pitanju ostajanje u toksičnim odnosima. Nije slučajno izreka da ,,prihvatamo ljubav koju mislimo da zaslužujemo”. Ovakve osobe se nikada ne zauzmu za sebe, zaista veruju da prava ljubav tako izgleda i da ne mogu da nađu ništa bolje.

Osećaj da ste dosta uložili u vezu može takođe da bude jedan od razloga zbog čega ne želite da je napustite. Paradoksalno, učinili ste sve da ta veza uspe, a dešava se upravo suprotno. Upadate u začarani krug u kojem je svaka odluka vođena isključivo emocijom.

Kako da se oslobodite toksične ljubavi

1. Prestanite da poričete realnost. 

Već znate kako stvari stoje, samo je pitanje kada ćete prestati da poričete realnost. Postavite sebi nekoliko pitanja koja će vam pomoći da shvatite gde ste zaista, kao na primer – Da li se osećam pun/puna energije nakon što provedem vreme sa X? Da li me X uporno razočarava? Da li ja dajem više u ovoj vezi nego X? Da li se meni X uopšte sviđa kao osoba? Da li ja želim da provodim vreme sa X ili imam utisak da moram da bi se sačuvala veza? Ako je potrebno, zapišite odgovore.

2. Razmislite zbog čega ste srećni u toj vezi. 

Čak i najtoksičnije veze imaju svoje dobre strane. Budite načisto i sa tim šta dobijate od ovog odnosa. Da li X čini da se osećate atraktivno i seksi? Da li X vodi način života koji biste vi voleli da vodite? Da li vas X podseća na roditelja sa kojim ste imali težak odnos, u smislu, da li se ponaša potpuno suprotno? Ako je potrebno, zapišite i ove odgovore. Uporedite ih sa prethodnim spiskom.

3. Okružite se pozitivnim prijateljima. 

Imajte na umu da ako se družite sa ljudima koji su u toksičnim vezama, veća je verovatnoća da ćete se i vi naći u jednoj takvoj. Prosto ono što vas okružuje postaje normalnost za vas. Tako da pazite koga puštate u život. Jedno je da se ovakva situacija desi vašem dragom prijatelju, a sasvim druga da ste stalno u takvom društvu.

4. Ohrabrite sebe malim stvarima. 

Za početak, stavite gorepomenuti spisak zašto nije dobro da nastavite da se viđate sa osobom X na neko vidljivo mesto. Svaki put kada to poželite i samo što niste poklekli bacite pogled na listu. Možete da dodate i ono što govorite sebi da biste skrenuli pažnju sa onog što vam se dešava u glavi. Na primer: ,,Znam da se sada u tebi odvija borba, ali umesto da misliš na X, bolje napravi planove za večeras sa tim i tim” – i izaberite nekog pozitivnog i ohrabrujućeg druga ili drugaricu. Takođe, naučite se da nagradite sebe. Ako kažete ,,Ako nedelju dana ne budem zvala osobu X, kupiću sebi onaj komad odeće koji želim već duže vreme”, i slično. I sve tako. Malo po malo, po principu skretanja pažnje i nagrade možete se potpuno osloboditi toksične veze.

5. Dajte sebi vremena da se malo odmorite. 

Biti u toksičnoj vezi često uzima vremena i energije koliko i posao sa punim radnim vremenom. Jednom kada ste uspeli da je se otarasite, dajte sebi šansu da se fizički i psihički odmorite. Ugađajte sebi i dopustite da vam drugi ugađaju. Spavajte, izađite sa dragim ljudima, častite sebe. Nemojte odmah da popunjavate raspored puni entuzijazma jer vam je počeo ,,novi život”. Jeste, ali dajte sebi malo predaha u međuvremenu.