Depresija: 7 saveta kako da pomognete partneru

depresija, mentalno oboljenje, kako pomoći partneru, pomoć, stručna pomoć
Iako možda nikada niste prošli kroz depresiju, pokušajte da razumete partnera i simptome koje konkretno on ima.

Ako vaš partner ima depresiju, vrlo verovatno ste zabrinuti i osećate se potpuno beskorisno. U pitanju je uporna i teška mentalna bolest. Vaš partner deluje skroz otuđeno i veoma tužno. Može biti da mu je čak i teško da izađe iz kreveta. Iritira ga i najmanja sitnica. Umoran je sve vreme, vuče se po kući i na sve odgovara negativno. Depresija, međutim, ne mora da izgleda ovako. Njeni simptomi mogu i da vas zbune. Ako je partner nervozan ili apatičan, može biti da se vama čini kao da je lenj ili nezainteresovan. Međutim depresiju je teško razumeti sem ako je sami niste iskusili. 

Depresija može da varira od lake, umerene do teške. Nevezano za to gde se vaš partner nalazi na ovom spektru, borba sa depresijom neće biti laka ni za vas ni za njega. Sasvim je normalno da se osećate nemoćno, anksiozno, zbunjeno, uplašeno, i slično.

Stoga, nudimo vam nekoliko saveta kako da pomognete svom partneru. 

1. Nemojte da glumite optimizam. 

Najveća greška koju ljudi rade je da glume optimizam pred osobom koja je depresivna. Imajte u vidu da nekome život može zaista da bude naizgled sjajan, a da on ili ona opet dobiju ovu mentalnu bolest. Izbegavajte rečinice poput ,,Vidi kako je lep dan danas, nemaš oko čega da budeš depresivan/depresivna!” ili ,,Naš život je dobar, pogledaj, zašto bi bio/bila u depresiji”, i slično. 

Naravno, logično je da se trudite da budete pozitivni, nadajući se da će nešto od toga preći na partnera. Međutim, ovo ponašanje može čak i da pogorša stvari. Depresija nije nešto iz čega čovek samo izađe kada poželi. Ako ističete da je ,,sve sjajno” i ,,da ne postoji razlog za depresiju”, vaš partner može da se oseća još i gore upravo jer ,,objektivno” nema razloga da bude depresivan. Depresija je kompleksna bolest koja je izazvana kombinacijom faktora od bioloških i genetskih preko stresa, traume i različitih bolesti. 

2. Ne shvatajte lično partnerovu negativnost. 

Iako vaš partner sigurno sve vidi crno i njegovi komentari su prilično negativni, nemojte to shvatati lično. On ne bira da bude takav već je bolest ta koja progovara iz njega. Partner se prosto tako oseća i proživljava bolna iskustva, iako spolja možda ne postoji razlog za to. 

3. Probajte da razumete kroz šta vaš partner prolazi. 

Iako možda nikada niste prošli kroz depresiju, pokušajte da razumete partnera i simptome koje konkretno on ima. Podstaknite ga da priča o tome što proživljava. Samo slušajte. Ne pokušavajte da ga ,,ispravite” ili da mu udelite savet. Prosto budite otvoreni i recite da želite da čujete šta je to što on proživljava. 

4. Idite korak po korak. 

Kada neko pati od umerene do teške depresije, svaki korak ,,napred” koji napravi sam ili sa vama može da bude prilično obuzimajući. Ako se vaš partner još uvek nije obratio za pomoć, možda jednostavno nije spreman. U tom slučaju budite ti vi koji ćete ga voditi korak po korak. Za početak možete da istražite zajedno o depresiji na internetu, da pričate sa nekim ko je prošao kroz slično iskustvo, da potražite psihoterapeuta za kojeg biste smatrali da može da prija vašem partneru, i slično. Ono što vi možete da uradite je da podstaknete partnera da se svakodnevno šeta, da vozite zajedno bicikl ili da krenete u teretanu. Fizička aktivnost znatno pomaže kod lečenja depresije. Dovoljno je da se postavite kao da ne želite da ga ,,izlečite” već prosto zajedno, kao tim, radite neke aktivnosti. 

5. Vežbajte sa partnerom da ugađate sami sebi. 

Vaše mentalno, emotivno i fizičko zdravlje bi trebalo da budu prioritet bez obzira na to da li vi ili vaš partner patite od depresije. U pitanju su male stvari poput – kafe na terasi, čitanja omiljene knjige, kupanje u penušavoj kadi, bilo šta što vas čini srećnim i smirenim. Imajte na umu da posvećivanje vremena sebi nije sebično ili protraćeno vreme. Ne samo da će smanjiti mogućnost da obolite od depresije, već ćete se naučiti kako da ugodite sebi u slučaju da se bolest ipak desi. 

6. Pitajte partnera da vas sasluša. 

Iako je partner taj koji boluje od depresije, zamolite ga da vas sasluša. Nemojte se prema njemu stalno ophoditi kao prema bolesniku. Možete da kažete nešto poput ,,Znam da ti je mnogo teško u poslednje vreme ali danas mi je zaista potrebna podrška. Da li bismo mogli da porazgovaramo o tome šta me muči?”. I njemu će biti drago da može vama da se nađe. 

7. Pokažite koliko ga volite. 

Osobe koje pate od depresije se često osećaju kao teret ljudima oko njih. Mogu da se ponašaju grozno sami prema sebi. Imajte na umu da ćete možda morati da ponavljate partneru, češće nego inače, koliko ga volite i cenite. Međutim, pazite da u svemu tome ne izgubite sebe. Vi niste krivi za njegovu depresiju, i zapravo, jedino on sam sebi može da pomogne, prvenstveno obraćajući se za pomoć stručnom licu. Vi ste tu kao podrška.