Srećan brak: 9 faza kroz koje prolazi svaki brak

brak

Suzan Šapiro Baraš, autor nekoliko bestselera o vezama, bavila se temom braka u svom istraživanju, kako bi pomogla ženama da prepoznaju probleme u vezi i ojačaju svoj brak.

Prva faza: Mlada sa mnogo nade

Ovo je faza koja se najviše idealizuje, kada mladi par još uvek uživa u fazama srećnog braka kao što su strast, intimnost i posvećenost. Iako su strast i intimnost veoma važni u ovoj fazi, potrebno je raditi i na razvijanju prijateljstva, kako bi se održao brak.

Druga faza: Savršena supruga

Pre venčanja budući supružnici su se dogovorili o podeli kućnih poslova. Međutim, nakon dve ili tri godine braka, stvari se menjaju. Muškarci počinju da se opuštaju i misle da su svoju posvećenost braku dovoljno pokazali izgovaranjem sudbonosnog “da”. Suzan kaže da je većina žena, u prvim godinama braka, bila razočarana navikama i ponašanjem svojih muževa. Kada ružne navike isplivaju na površinu, bilo da su to prljave čarape ispod trpezarijskog stola, ili pretrpane kante za smeće, treba raditi na svojoj toleranciji i imati na umu da nijedan brak nije savršen.

Treća faza: Dete kao centar sveta

Ženini stavovi i ponašanje se menjaju sa dolaskom bebe, što se odražava na odnose sa partnerom. Savet je da se žena ne prepusti potpuno ulozi majke, već je potrebno negovati odnos sa mužem kao i sa detetom. Ukoliko su bračni partneri zadovoljni stanjem u kome je dete centar sveta, važan je dogovor o načinu podizanja porodice.

Četvrta faza: Jedan krevet, različiti snovi

U ovoj fazi, koja nastaje obično nakon deset godina braka, mnoge žene su istakle da im nekoliko dana razdvojenosti od partnera prija. Čak i one koje su odlučne da ostanu u braku, izjavile su da postoji određena netrpeljivost u odnosu sa partnerom. Suzan savetuje da se očekivanja od bračnog života usklađuju sa promenama koje brak donosi, samim tim, i eventualna razočaranja će biti manja

Peta faza: Distanca

Nakon 15 godina braka, kako deca postaju samostalnija, žene koje su bile posvećene samo porodici, počinju da razmišljaju o povratku na posao. Ova faza može predstavljati plodno tlo za avanturu. Suzan kaže da čak 60 procenata žena učini fizičku ili psihičku preljubu tokom braka.

Kad nedostaje bliskosti u braku…

Takozvane psihičke avanture se uglavnom događaju na poslu, a ljubavnik se, uglavnom, po svim osobinama razlikuje od muža. Žene kojima nedostaje bliskost sa početka braka, treba da se potrude i poprave stvari tako što će više vremena provoditi sa svojim mužem.

Šesta faza: Razvod u srednjim godinama

Afere započete u petoj fazi, mogu postati razlog za razvod braka u srednjim godinama. Mnoge žene počinju da se pitaju šta dobijaju od svog braka. Sada zarađuju, deca više ne zavise od njih, i ovo može uticati na porast samopouzdanja i eventualni razvod braka. Pre nego što se odluči za bračnog savetnika, najpre se savetuje obraćanje sopstvenom terapeutu. Privremeno razdvajanje može biti jedno od rešenja, pre nego što se supružnici odluče za konačan razvod.

Sedma faza: Pregovaranje

U ovoj fazi, između 15 i 30 godina braka, moguće je ponovo preispitivanje i, na kraju, odustajanje od razvoda. Razvedeni prijatelji možda ipak nisu toliko srećni i bezbrižni kao što se činilo. Suzan savetuje žene da se zapitaju da li njihove slobodne prijateljice utiču na njih hvalospevima o svom ljubavnom životu. Neki novi plan može ponovo ojačati vezu sa bračnim partnerom.

Osma faza: Ravnoteža

Za razne manipulacije i nadigravanje je kasno nakon 30 ili 40 godina braka. Supružnici već dobro poznaju svoje i partnerove slabosti. U ovom trenutku, dolazak unuka može promeniti ravnotežu. Savetuje se međusobna podrška u promenama koje nosi zajednički život, kao što je, na primer, prisustvo unuka.

Deveta faza: Ljubav i saosećajnost

Kako se približavaju srebrna i zlatna godišnjica braka, žene shvataju koliko je važno da ne omalovažavaju muževe. Takođe su naučile i da opraštaju. Suzan kaže da u ovoj fazi žena stoji uspravno u braku, uspela je da prilagodi svoje ponašanje i stavove, poštujući osnovne pretpostavke posvećenosti i bračne zajednice. Supružnici treba jedno drugom da pružaju kao podršku i sigurnost, bez podsećanja na ružne događaje iz prošlosti, koji mogu uneti nemir u zlatno doba života.