Briga o sebi: zašto vam ne uspeva

briga o sebi, samopostovanje, nega, stres, potrebe, blagostanje, dobrobit, kako brinuti o sebi, trud, rad, praksa, ljubav prema sebi, voleti sebe, brinuti o sebi
Briga o sebi samo je jedan delić šireg koncepta ljubavi prema sebi

Briga o sebi poslednjih godina dobila je na popularnosti. Počinjemo da shvatamo da nam obraćanje pažnje na sopstvene potrebe može koristiti u mnogim sferama, kao i za opšte blagostanje. Zanemarivanje sebe može prouzrokovati povećanje anksioznosti, besa, umora i pad koncentracije. Takođe možete doprineti lošijem kvalitetu sna, uzrokovati nezadovoljstvo u ličnim i romantičnim vezama, manjak samopouzdanja, empatije i saosećanja. Stalno izlaganje stresu, bez odgovarajuće brige o sebi, može dovesti do ozbiljnih posledica kao što su depresija i bolesti srca. Kako ljudi skoro svemu odmeravaju prednosti i nedostatke, sve više njih se okreće ovoj novoj praksi brige o sebi. Na žalost, nije neuobičajeno da napor koji uložite jednostavno ne promeni ništa. Pre nego što vam obeshrabrenje zaustavi napredak, razmislite da li neki od pet razloga koji slede predstavlja prepreku u vašoj brizi o sebi.

Lakše je reći nego učiniti

Zaboravite na ideju da je briga o sebi laka. Briga o sebi može biti nezgodna, pogotovo ako tek počinjete da shvatate da je ona od suštinske važnosti. Sa druge strane, veoma je lako zaboraviti na brigu o sebi, posebno pred voljenima. U situacijama kada nemate dovoljno energije i nemate vremena, verovatno ćete odustati od svojih potreba zarad nekog drugog. Vremenom ovo može biti opasno. Takođe, kada brinete o drugima, korisno je pokazati im koliko je važno voditi računa o sebi. Time im dajete primer i sprečavate njihovo samozanemarivanje. Ako je neko koga poznajete zastao na putu jer mu je automobil ostao bez goriva, da li ćete isprazniti svoj rezervoar za njega? Umesto toga, verovatno biste koristili sredstva koja imate kako biste drugoj osobi pomogli da nabavi gorivo za svoj rezervoar. Iako predstavlja ljubazan i nesebičan čin, odricanje od svog goriva kako biste pomogli nekome drugom, stvara potpuno novi problem. Najefikasniji način uvek je da napunite svoj rezervoar, kako biste bolje pomogli nekome drugom da napuni svoj.

Samo jednom ne daje rezultate

Posle godina samozanemarivanja, možda ste toliko željni brige o sebi da počinjete da formirate nerealna očekivanja. Međutim, briga o sebi nije čarobni napitak. Ne postoji nijedan oblik brige o sebi koji će doneti trajne benefite uz jedan načinjen korak. Možda ste nestrpljivo očekivali veliku i brzu promenu. Šta primećujete iz sledećih izjava?

Pojeo sam zdrav obrok, ali nisam smršao.

Učio sam za test, ali nisam položio ispit.

Predao sam prijavu za posao, ali još uvek nisam našao posao.

Otišao sam na čas gitare, ali još uvek ne umem da je sviram.

Nijedna od ovih izjava nije racionalna. Briga o sebi je praksa koja zahteva aktivnu pažnju i rad na sebi. Briga o sebi nije unapred definisana veština. Ona uključuje širok spektar zadataka prilagođenih vašim jedinstvenim potrebama. Umesto da se oslanjate na jedan metod i jednokratne postupke, imajte na umu da bi vaše metode trebalo da se menjaju u skladu sa tim kako se vaše potrebe menjaju.

Copy → Paste

Iako mogu postojati sličnosti između strategija za brigu o sebi, ona je subjektivna i obično varira od osobe do osobe. Postoje neki oblici brige o sebi koji mogu biti korisni za sve, kao što su adekvatan san i hidratacija. Čak i za univerzalno korisne strategije, potrebe u pogledu količine ili kvaliteta mogu se razlikovati. Možda čujete kako se neko radosno hvali svojom novootkrivenom metodom koja je imala efekat na njegovu dobrobit i sreću, i pomislite u sebi: „Mora da je ovo ono što mi nedostaje“. Moguće je, ali moguće je i da efekat ne bude isti, ili da u potpunosti izostane. Iako je korisno kada su nam drugi izvor inspiracije, imajte na umu da ne postoji jedinstveni pristup.

Čak i kada pronađete metod koji vam odgovara, imajte na umu da se i vaše sopstvene potrebe razlikuju. Recimo da ste naučili da vam jutarnje trčanje pomaže da razbistrite misli i započnete dan. Kao bonus, možda ste primetili da vam je veći nivo energije i počeli ste da se osećate snažnije. Izgleda da je trčanje bila odlična strategija, ali imajte na umu da je i kontekst važan. Ako primetite da ćete se prehladiti, vaše trenutne potrebe mogu biti efektnije zadovoljene sa dodatnim vremenom uloženim u odmaranje, provedenim u krevetu. Brigu o sebi treba da započne osvrtom na svoje potrebe kako bi sve bilo u skladu.

Odabir trenutka

Kada zaista osetite značaj brige o sebi, odluka da fokus usmerite prema unutra obično sledi ubrzo nakon toga. Možda ćete početi zaista da brinete o sebi od tog trenutka, ali sat je sve vreme otkucavao. Imajte na umu da je potrebno vreme da se „prekvalifikujete“. Zamislite da pokušavate da naučite novi jezik. Svakako, bilo bi lakše da ste taj jezik naučili još kao dete, ali uz strpljenje i posvećenost to možete i kao odrasla osoba.

Odabir trenutka za brigu o sebi takođe može napraviti razliku. Kao preventivna mera, može vam pomoći da razmotrite i primenite određene strategije i pre nego što se suočite sa izazovima. Kao veština snalaženja, briga o sebi pomaže vam da prepoznate važne stvari kojima treba pokloniti pažnju. Kada se praktikuje u kontinuitetu, briga o sebi vremenom postaje lakša, više rutinska, i ima trajni efekat na vaše blagostanje. Svi navedeni aspekti brige o sebi su važni, i međusobno uravnoteženi. Jer ako vam nedostaje preventivne brige o sebi, veća je verovatnoća da ćete biti preplavljeni u trenucima intenzivnog stresa. Sa druge strane, preventivna briga o sebi može vam pomoći da bolje koristite svoje veštine suočavanja kada se nađete u stresnoj situaciji.

Briga o sebi je tek početak

Briga o sebi samo je jedan delić šireg koncepta ljubavi prema sebi. Ljubav prema sebi uključuje (ali nije ograničena na) prepoznavanje sopstvene vrednosti, ljubaznost prema sebi i negovanje sopstvenog rasta i razvoja tokom čitavog života. Ako vaša briga o sebi nije održiva, možda je to i zbog toga što vam nedostaje temelj ljubavi prema sebi. Možda vam nedostaju osvešćeni i otelotvoreni aspekti dobrote prema sebi i poštovanja koji su presudni za negovanje sebe. Zamislite odnos prema sebi kao međuljudski odnos. Recimo da ste u romantičnoj vezi sa nekim ko vas, sa namerom da pokaže da o vama brine i da mu značite, svake nedelje počasti lepom večerom. Iako se kontinuirano ulaže trud, da li je to dovoljno za izgradnju zdravog odnosa? Sve ideje koje vam padnu na pamet, a koje predstavljaju nedostatke u ovoj vezi, zapravo mogu biti delovi vaše brige o sebi. Kako biste dovršili slagalicu svoje dobrobiti, smatrajte brigu o sebi najvažnijim, ključnim delovima, koji će vam pokazati kako da rešite celu slagalicu.