Kako bolje razumeti partnera: 7 saveta 

partneri, partnerski odnosi, kako bolje razumeti partnera, razumevanje, konflikti, empatija, romantični odnosi, trajanje para, asertivnost
Iza svake rasprave, kritikovanja ili nabijanja krivice postoje potrebe koje nisu na vreme zadovoljene. Probajte da razumete koje.

Svako od nas želi da nas partner čuje i razume, da bude zainteresovan za ono što nam se dešava u glavi i što nam leži na srcu. Studije su pokazale da parovi koji dolaze na psihoterapiju prijavljuju kao najveći problem nedostatak komunikacije u vezi. Osećaj da ste odbačeni ili da niste bitni, bio on istinit ili samo vaš utisak, može da dovede do potpunog raspadanja romantičnog odnosa. Zbog toga vam nudimo 7 saveta kako bolje razumeti partnera.

1. Probajte prvo vi da razumete partnera kako bi on bolje razumeo vas. 

Parovi najčešće upadaju u začarani krug u kojem se smenjuju kritika i odbrana. Često se dešava da čim jedan od partnera nešto kaže, drugi to shvati kao napad, što odmah navodi na to da počne da se brani. Ovakvo ponašanje u startu znači da nijedno od vas neće biti saslušano do kraja i kako treba. Čim počnete da se branite znači da ste izgubili priliku da razumete šta partner pokušava da vam kaže. Čak i ako se osećate kao da ste napadnuti, sačekate prvo da sagovornik izgovori do kraja sve što ima. Pokušajte da razumete zbog čega su njegove ili njene misli te prirode i zašto vam nešto zamera pre nego što odgovorite.

2. Usporite da biste zaista čuli šta partner ima da kaže. 

Kao što smo prethodno spomenuli, većina razgovora se svodi na kritikovanje i odbranu. Interakcija se odvija brzo i u toj brzini se gube mnoge informacije koje želite da saopštite jedno drugome. Neretko dođe i do vikanja što samo pogoršava situaciju i smanjuje šansu da se uskoro oboje smirite. Ako primetite da upadate jedno drugom u reč, ne slušate, i slično, povucite se prvi da biste malo umirili razgovor. Probajte da date partneru do znanja da zaista želite da čujete šta ima da kaže. Ovo će pomoći i vama i sagovorniku da se malo smirite i da popričate kao dvoje odraslih ljudi.

3. Budite radoznali da saznate partnerovu perspektivu. 

Ovo nije lako uraditi ako se konstantno osećate da vas partner kritikuje, napada ili okrivljuje za nešto. Međutim, ako sagovorniku date do znanja da pokušavate da razumete kako on ili ona vide stvari, to će znatno promeniti dinamiku odnosa. Budite radoznali, možete da naučite štošta novo vezano za partnera. To ne znači da morate da se složite sa svim što on ili ona kažu, ali će ovakav pristup definitivno da ,,ohladi” situaciju.

4. Prepoznajte šta je to što vas posebno ljuti. 

Svako od nas ulazi u vezu sa različitim iskustvima iz detinjstva, odrastanja, prethodnih veza i u skladu sa tim imamo određene ,,okidače”. U pitanju su stvari na koje brzo planemo, koje nas posebno ljute, ili smo na njih veoma osetljivi. Ovo važi za svakoga. Stoga, posmatrajte sebe i probajte da identifikujete šta je to što vas posebno iritira. Koje su to rečenice koje ne volite da čujete uopšte? Probajte da kažete partneru šta je to. Na taj način će razumeti da vaša burna reakcija ne dolazi samo zbog nečega što je rekao već ima veze i sa vašom prošlošću.

5. Vežbajte empatiju. 

Empatija je sastavni deo svake dobre veze. Sposobnost da se emocionalno stavite na mesto partnera i da razumete stvari iz njegove perspektive pomaže boljem razumevanju i funkcionisanju para. Takođe stvara osećaj sigurnosti i poverenja. Vežbajte empatiju. To ne znači da morate svaki put da ,,popustite” ili da stavite po strani kako se vi osećate. Prosto ćete moći da sagledate celu situaciju objektivnije. Na ovaj način ćete imati uvid i u svoje i u emocije vašeg partnera. To će zasigurno primetiti i partner i vrlo verovatno će spustiti loptu kada oseti da se barem trudite da ga razumete.

6. Probajte da razumete šta je to što je potrebno partneru. 

Iza svake rasprave, kritikovanja ili nabijanja krivice postoje potrebe koje nisu na vreme zadovoljene. Probajte da razumete koje. Ovo zahteva da se izmestite iz konflikta u kojem se nalazite u datom trenutku i da čujete i ono što ne biva izrečeno direktno. Zastanite na momenat i razmislite šta je to što partner pokušava da vam poruči, šta je to što mu je zaista potrebno. Na ovaj način ćete uspeti da prekinete ili preduhitrite nepotrebnu ljutnju i bes i odmah ćete krenuti da rešavate ono zbog čega se zaista raspravljate.

7. Ne izbegavajte da govorite o sitnim problemima. 

Izbegavanje da govorite o sitnim problemima će samo učiniti da oni porastu i postanu verovatno prilično frustrirajući za oboje. Razumljivo je da nećete da dižete prašinu oko svake sitnice, ali postoji način da se bilo koja frustracija, čak i ona koja deluje potpuno nebitno, iskaže na asertivan način. Najveći konflikti i nastaju onda kada se mnoštvo sitnijih problema nagomila. Stoga, naviknite se da komunicirate sa partnerom redovno i konstruktivno. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemKomunikacija je jedna od najbitnijih komponenti kvalitetne veze. Potrebno je na njoj raditi svakodnevno i stvoriti male rituale koji će otvoriti put ka zdravijem romantičnom odnosu. U slučaju da ne nalazite način da izađete na kraj jedno s drugim, uzmite u obzir obraćanje stručnom licu za pomoć. Psihoterapeut će moći objektivnije da sagleda vašu vezu i da vam da savete koji vama možda nisu pali na pamet.