Emocionalno nedostupna osoba: Kako je prepoznati? 

emocionalno nedostupna osoba, emocionalna nedostupnost, veza, odnosi, romantični odnosi, nekvalitetna veza, nedostupnost
Koliko god da verujete da će ,,sa vama biti drugačije” - neće.

Ako ste ikada bili u vezi sa emocionalno nedostupnom osobom, znate koliko je bolna činjenica da nikada ne možete dovoljno da joj se približite. Svaki put kada poželite da popričate o svojim emocijama ili o vezi, ona se povlači i nalazi svakojake izgovore. Uvek se osećate samo, depresivno, nebitno i odbačeno. Obično su žene te koje češće pričaju o emocionalno nedostupnim muškarcima, ali studije su pokazale da i one podjednako spadaju u tu grupu. Emocionalno nedostupna osoba najčešće ne zna za sebe da ima ovaj problem.

Koje su sve vrste emocionalne nedostupnosti? 

Postoje dve vrste emocionalne nedostupnosti – hronična i trenutna. Neke osobe su trajno takve upravo zbog neke mentalne bolesti ili traume iz detinjstva. Neke imaju prioritete koji su sve sem veze u kojoj su, kao na primer školovanje, posao, hobije, ili probleme sa zdravljem. Osobe koje su skoro prošle kroz razvod ili smrt partnera vrlo verovatno neće biti spremne da se upuštaju u novu vezu. Postoje i one koje se plaše zaljubljivanja jer su bile povređene u jednoj ili više veza, što može da uključuje i vezu koju su imale sa roditeljima kao deca. Ne mora da znači da se radi o jednom razlogu, nekada postoji i više. Zbog toga je i teško predvideti da li će problem proći ili je postao hroničan.

Pritom, ako tražite blisku i posvećenu vezu sa osobom koja, na primer, živi u drugoj državi, koja je u braku, ili je i dalje zaljubljena u bivšeg partnera, imajte na umu da ona neće biti nikada tu za vas. Slično tome, osobe koje su previše posvećene poslu i zavisne od rada neće biti idealni partneri. Naravno, neke stvari se otkriju tek kada započnete vezu. Ali neke možete da predvidite i unapred.

9 znakova da je neko emocionalno nedostupna osoba 

U daljem tekstu možete pročitati nekoliko upozoravajućih znakova da je neko emocionalno nedostupna osoba. Važe i za muškarce i žene.

1. Osobe koje mnogo laskaju. 

Muskarci (uglavnom) koji su veliki laskavci, a u isto vreme i dobri sagovornici, neretko umeju da budu emocionalno nedostupni. Moguće je da na prvu loptu deluju kao idealni muškarci, ali uglavnom im je draži ,,lov” nego veza.

2. Osobe koje nikada ne menjaju svoju rutinu. 

Osobe koje su nefleksibilne, ni pod koju cenu ne žele da promene ni najmanji detalj svoje rutine se često pokažu kao emocionalno nedostupne osobe. Postaju fobični ako im se traži da pristanu na bilo kakav kompromis. Ako su u vezi, obično se ,,ceo svet” vrti oko njih.

3. Osobe koje govore da nisu spremne. 

Osobe koje govore da nisu dovoljno dobre za vezu, da nisu spremne za brak ili da ne veruju u duge romantične odnose obično i jesu takvi. Tako da, ako vam neko kaže nešto ovako, ostavite po strani komplimente, lepe gestove i saosećajnost, i poverujte im.

4. Osobe koje nikada nisu imale uspešnu vezu. 

Saznajte nešto o prošlim vezama svog trenutnog partnera. Da li su bile duge i zašto ne, kako su se završile i slično. Koliko god da verujete da će ,,sa vama biti drugačije” – neće. Vrlo verovatno ćete saznati da se veza završila baš onda kada je trebalo da pređe na neki viši nivo.

5. Osobe koje traže savršenstvo u svemu. 

Osobe koje sa namerom traže neku fatalnu manu u partneru obično je i nađu. Ona im služi kao izgovor da nastave dalje. Pravi problem leži u tome da se plaše intimnosti i upuštanja u kvalitetan odnos. Kada ne mogu da nađu nikakav problem ili nesavršenost njihova anksioznost raste. S vremenom će naći razlog da raskinu.

6. Osobe koje su pune besa. 

Ako je vaš potencijalni partner pun besa kada govori ili nepoštovanja, na primer, prema konobarima u kafiću, vrlo verovatno je i emocionalni zlostavljač.

7. Osobe koje su arogantne. 

Ako se neko stalno hvali i ponaša uobraženo, vrlo verovatno ima nisko samopouzdanje. To ujedno znači i da nije sposoban za intimnost i posvećenost.

8. Osobe koje previše zabadaju nos u vaša posla. 

Osobe koje prerano postavljaju neprikladna pitanja o novcu, seksu, bivšim vezama, ili bilo čemu što smatrate da je preuranjeno i nekako neumesno, vrlo verovatno ne umeju ni da puste da veza ide svojim tokom. Nije isključeno da na ovaj način žele bolje da upoznaju vas da bi znali koje strane svoje ličnosti i prošlosti treba da sakriju.

9. Osobe koje su zavodljive. 

Pazite se osoba koje su previše zavodljive i koje deluju da samo misle na seks. One izbegavaju autentičnost jer ne smatraju da su dovoljno dobri da bi zadržali partnera. Kada početni stadijum veze prođe, uglavnom će se posvetiti njenom sabotiranju. 
psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problem
Mnogi ljudi pokažu svoju emocionalnu dostupnost ili nedostupnost rano. Obratite pažnju na znakove i činjenice. Iako možda postoji obostrana privlačnost, i čak i da osoba deluje kao ona prava, ako imate i najmanji nagoveštaj da je emocionalno nestabilna, znajte da ćete od nje dobiti samo bol. Ako pokušate da mislite da će se ona promeniti, da se pravite da ne vidite znakove, ili da ih negirate, vrlo verovatno ćete završiti bolno razočarani.