Problem sa spavanjem: 9 saveta za dobar san

san, zdrav san, poremećaj spavanja, saveti za zdrav san
Aktivnost u delovima mozga koji kontrolišu emocije, donošenje odluka, i koji se tiču društvenih interakcija opada za vreme spavanja, što ukazuje na to da nam dubok i zdrav san pomaže da održavamo emotivno i društveno funkcionisanje optimalnim.
Koji su najčešći problemi sa spavanjem?

Mnogi ljudi pate od problema sa spavanjem, a da toga nisu ni svesni. Preko dana se osećaju umorno, imaju poteškoće da se koncentrišu, ili nikako da počnu sa obavezama. Ako imaš problem sa spavanjem, vrlo je moguće da to utiče na tvoje svakodnevne aktivnosti. Najčešći problemi sa spavanjem su nesanica, poremećaj disanja u snu, sindrom nemirnih nogu, narkolepsija, i slično.

Zašto je san bitan za nas? 

San je neophodan da bi naš nervni sistem radio kako treba. Premalo sna nam onemogućava da budemo produktivni i da se koncentrišemo sledećeg dana. Vodi u probleme sa pamćenjem i mišljenjem i smanjuje fizičke performanse. Ako se san ne reguliše u neko dogledno vreme, može da dovede i do halucinacija i do naglih promena raspoloženja.

Neki stručnjaci veruju da se neuroni za vreme spavanja regenerišu. Bez sna, vrlo je moguće da počinju da propadaju. Takođe, kod dece i tinejdžera zdrav san je povezan sa hormonom rasta. Velika većina ćelija u našem telu je pokazala povećan rast i razvoj baš u toku dubokog sna. Aktivnost u delovima mozga koji kontrolišu emocije, donošenje odluka, i koji se tiču društvenih interakcija opada za vreme spavanja, što ukazuje na to da nam dubok i zdrav san pomaže da održavamo emotivno i društveno funkcionisanje optimalnim.

Koji su to saveti za zdrav san? 

Imaj na umu da san treba da bude opuštajuć i da traje oko 7 – 8 sati. Svako ima problema sa spavanjem povremeno, ali ako to predugo traje, ili misliš da je posledica nekog poremećaja poput anksioznosti ili depresije, najbolje bi bilo da se obratiš stručnom licu za pomoć.

san, zdrav san, poremećaj sa spavanjem, saveti za zdrav san
Istraživanja su pokazala da što je mračnija soba u kojoj spavamo, brže nam san dolazi na oči.
U daljem tekstu ti nudimo 9 saveta za dobar san. 
1. Drži se istog rasporeda spavanja svako veče. 

Idi u krevet svako veče u isto vreme i budi se ujutru u isto vreme. Ako se ne pridržavaš ovog rasporeda, vrlo je moguće da će ti se javiti nesanica. Čak i ako vikendom spavaš preterano duže nego obično, može da se desi da to na neki način ,,resetuje” tvoj ciklus spavanja. Takođe, izbegavaj da dremaš u toku dana.

2. Vežbaj.

Vežbaj svakog dana barem 20 do 30 minuta. Bavljenje sportom pospešuje san, međutim izbegavaj da vežbaš neposredno pred spavanje jer to može da ima suprotan efekat. Najbolje je baviti se nekom fizičkom aktivnošću 5 do 6 sati pre odlaska u krevet.

3. Izbegavaj kofein, nikotin i alkohol.

Izbegavaj pića koja imaju kofein kao što su na primer kafa, gazirana pića, neki čajevi, i slično, jer nas ona drže budnim. Osobe koje puše imaju tendenciju da imaju lagan san i da se ujutru bude zbog jake potrebe za nikotinom. Slično važi i za alkohol koji onemogućava dubok san. Takođe, izbegavaj obilne obroke barem dva sata pre odlaska u krevet.

4. Uvedi opuštajući ritual. 

Topla kupka, čitanje, ili bilo šta što te opušta je dobar ritual pre odlaska u krevet.

5. Probudi se sa izlaskom sunca.

Ako je moguće, probudi se sa izlaskom sunca. Sunce pomaže našem biološkom satu da se resetuje svaki dan. Stručnjaci za zdrav san preporučuju izlaganje jutarnjem suncu barem sat vremena osobama koje imaju problema sa spavanjem.

6. Ako ti se ne spava, nemoj da ležiš u krevetu.

Ako ne možeš da zaspiš, nemoj da ostaneš da ležiš u krevetu. Ustani i radi nešto drugo – čitaj, slušaj muziku, gledaj televiziju, sve dok se ne osetiš opet pospanim. Anksioznost koja je povezana sa nemogućnošću da se zaspi može samo da pogorša nesanicu.

7. Održavaj optimalnu temperaturu u sobi u kojoj spavaš.

Održavaj optimalnu temperaturu u sobi u kojoj spavaš. Ako ti je pretoplo, vrlo je moguće da nećeš moći da zaspiš. Pobrini se da tvoja soba služi samo za spavanje i da je temperatura u njoj uvek malo niža pre nego što legneš.

8. Zamrači sobu.

Istraživanja su pokazala da što je mračnija soba u kojoj spavamo, brže nam san dolazi na oči. Čak i najmanje svetlo, poput telefona koji svetli svako malo može da utiče na kvalitet sna.

9. Obrati se za stručnu pomoć.

Ako tvoj problem sa spavanjem traje već duže vreme, svaki dan se osećaš umorno, možda bi trebalo da se obratiš za stručnu pomoć. Lekar opšte prakse može da obavi potrebne analize i da vidi da li je problem sa spavanjem povezan sa nekim disbalansom u tvom organizmu. Ako ne, pomoć psihologa, psihijatra, ili prishoterapeuta takođe može da bude od koristi da eliminiše anksioznost, depresiju, ili nešto treće što te odvlači od zdravog sna.