Sve što nedostatak sna radi našem umu i telu

Nedostatak sna može izazvati pravi haos u ogranizmu. Jedna studija je pokazala da ukoliko spavamo manje od šest sati dnevno tokom jedne nedelje dovodi do promene u više od 700 gena. U današnjem društvu se nedostatak sna skoro svakodnevna pojava, što su alarmantne vesti.

Nedostatak SnaNakon jedne noći Vi ste…

 • gladniji i imate potrebu više da jedete. Istraživanja su povezala kratkoročni nedostatak sna sa sklonošću da tražimo veće porcije, kaloričnije, sa puno ugljenih hidrata i veća je verovatnoća da ćemo izabrati nezdravu hranu.
 • pod većim rizikom da doživite nesrećni slučaj. Ukoliko spavate samo šest ili manje sati tokom noći tri puta su veće šanse od toga da zbog pospanosti doživite saobraćajnu nesreću (prema National Sleep Foundation’s Drowsydriving.org). Samo jedna noć lošeg sna može da utiče na lošiji vid vozača. Takođe, manjak sna Vaš čini nespretnijim nego inače, sedeli za volanom ili ne.
 • lošijeg fizičkog izgleda, tj. manje delujete pristupačno. Jedno istraživanje je pokazalo da ispitanici koji su bili neispavani bili manje privlačni i delovali su tužnije osobama koje su ih procenjivale. Pored toga, nađeno je da naša koža brže stari ukoliko manje spavamo.
 • skloniji prehladama. Zbog neispavanosti, imuni sistem opada i imate tri puta veću šansu da se prehladite. Tokom spavanja imuni sistem oslobađa proteine zvane citokini, od kojih neki pomažu u poboljšanju sna. Određeni citokini rastu kada imate infekciju ili upaljenje ili kad ste pod stresom. Nedostatak sna utiče na smanjenje proizvodnje ovih protektivnih citokina u organizmu i antitela i ćelije se smanjuju.
 • skloniji gubitku moždanog tkiva. Malo istraživanje koje je rađeno pokazalo je da samo jedna noć provedena s manjkom sna može da utiče da se tkivo u mozgu smanji.
 • razdražljiviji nego uobičajeno. Istraživanje iz 2007. godine je fMRI tehnikom pokazalo da su centri u mozgu zaduženi za emocije više od 60% reaktivniji. ,,To je kao da se mozak vraća na primitivnije obrasce ponašanja, pošto nije mogao da stavi emocionalno iskustvo u kontekst i odgovori na primeren i kontrolisan način“, izjavio je autor istraživanja Matthew Walker, direktor UC Berkeley’s Sleep and Neuroimaging Laboratory.
 • manje fokusirani i imate problem sa pamćenjem. Premorenost smanjuje Vaš fokus i navodi Vas da budete zaboravniji. Povrh toga, spavanje utiče na konsolidaciju memorije, što znači da uskraćivanje sna uzrokuje teškoće u učenju i zapamćivanju novih sadržaja.

Posle nekog vremena…

 • rizik od šloga se učetvorostručuje, što se naročito odnosi na sredovečne i starije osobe.
 • povećava se rizik od gojaznosti, pošto Vam se povećava apetit prilikom nedostatka sna.
 • povećava se rizik od pojave nekih vrsta kancera. Jedno istraživanje rađeno na 1240 osoba koje su pristale na ispitivanje kolonoskopijom je pokazalo da one osobe koje su spavale manje od šest sati dnevno imaju 50% veći rizik od kolorektalnog adenoma, koji može postati maligni tokom vremena.
 • rizik od pojave dijabetesa se povećava, zbog toga što se nivo insulin smanjuje usled nedostatka sna.
 • povećava se rizik od srčanih oboljenja. Nedostatak sna je povezan sa povećanim krvnim pritiskom, arterosklerozom, otkazivanjem srca i srčanim napadom. Šanse da obolite i čak umrete od srčanog oboljenja su veće za 48% ukoliko spavate 6 ili manje sati, a 15% da doživite šlog i da se završi fatalno.
 • broj spermatozoida se smanjuje, tako što se smanjuje plodnost. U jednom istraživanju rađenom na 953 mlađe muške osobe je nađeno da poremećen san dovodi do 29% manje koncentracije spermatozoida, nego kod osoba koje spavaju optimalno.
 • povećava se rizik od smrti!

srceSvrha ovog članka nije da zaplaši čitaoca već da motiviše na zdravu promenu u jednoj od onih aktivnosti o kojoj velika većina nas jako malo zna, dok u njoj provodimo skoro 1/3 celog svog života.

Pogledajte još naših članaka na temu spavanja.