Emocionalno nedostupan roditelj: 6 posledica na decu

emocionalno nedostupan roditelj, emocionalna nedostupnost, narcisoidni poremećaj ličnosti, granični poremećaj ličnosti, roditeljstvo, odrastanje, nestabilno odrastanje, nezdravi odnosi, sebičnost
Ako su nas zlostavljali ili zapostavljali, najverovatnije ćemo razviti različite mehanizme odbrane pomoću kojih ćemo želeti da se zaštitimo i u situacijama u kojima opasnost i ne postoji.

Da li znate nekoga ko je emocionalno nedostupan roditelj? Ako da, znate li šta je to što tu osobu čini toliko emocionalno nedostupnom? Da li je u pitanju mentalna bolest, poremećaj ličnosti ili nešto poput posla, karijere, školovanja? Da li je vaš roditelj bio i ostao takav?

Šta god da je u pitanju, emocionalno nedostupan roditelj može da ostavi ozbiljne posledice na svoju decu. Ona mogu da izrastu u odrasle koji ne umeju da održe stabilnu romantičnu vezu, koja se osećaju prazno, imaju nisko samopouzdanje i samopoštovanje, ne uspevaju da se vežu za druge ljude, i slično. Studije su pokazale da jedno od najbitnijih osećanja koje bebe i deca treba da osete je topla i iskrena privrženost roditelja kako kasnije ne bi razvili različite psihološke i emocionalne probleme kao i probleme sa ličnošću.

Šta znači biti emocionalno nedostupan roditelj? 

Emocionalno nedostupni roditelji su često sami po sebi nezreli i imaju psiholoških problema. Vrlo je moguće da su i njihovi roditelji bili takvi te da su i sami bili emocionalno zapostavljeni. Kao posledica toga, oni postaju emocionalno daleki, nezreli, odbacujući, misle samo na sebe, razviju narcisoidni poremećaj ličnosti, i slično. Nemaju mnogo ili nemaju uopšte razvijenu svest o sebi i svom ponašanju, i zbog toga njihova deca tonu sve više u očaj.

Najčešće osobine emocionalno nedostupnog roditelja

  • Nefleksibilnost stava i mišljenja;
  • Niska tolerancija na stres i reagovanje na nezreo način;
  • Emocionalna nestabilnost praćena agresijom;
  • Nepoštovanje tuđih ličnih granica;
  • Nestabilne veze;
  • Stalno traženje pažnje.

Koje su posledice odrastanja sa emocionalno nedostupnim roditeljem? 

1. Nemogućnost održavanja stabilne veze u odraslom dobu. 

Naše detinjstvo najviše utiče na to kakve veze sklapamo kasnije u životu. Ako su nas roditelji voleli i marili za nas kako treba, vrlo je verovatno da ćemo i sami ispoljavati takve karakteristike u odraslom dobu. Ako su nas zlostavljali ili zapostavljali, najverovatnije ćemo razviti različite mehanizme odbrane pomoću kojih ćemo želeti da se zaštitimo i u situacijama u kojima opasnost i ne postoji. Neki odrasli postanu ljuti ili imaju probleme da održe duže i kvalitetne romantične i prijateljske odnose. Postoje i oni koji, pak, postanu bolji ljudi nego što bi njihovi roditelji ikada bili.

2. Plaše se vezivanja i ljubavi. 

Deca koja su odrasla uz emocionalno nestabilnog roditelja će vrlo verovatno imati problema sa vezivanjem za drugu osobu. Najveći problem je nedostatak poverenja. Ako niste nikada doživeli nesebičnu ljubav, pažnju, zaštitu od svojih roditelja, onda ćete verovatno to isto nepoverenje projektovati na svoje prijatelje i na romantičnog partnera. Nažalost, mnoge osobe veruju da čak ni terapija ne može da im pomogne jer smatraju da ne mogu da budu srećni i da se osećaju sigurno u bilo kojoj vrsti veze.

3. Mogu da izrastu u osobu sa graničnim ili narcisoidnim poremećajem ličnosti. 

Granični i narcisoidni poremećaji ličnosti će vrlo verovatno doneti pregršt negativnih stvari svakome ko bude u kontaktu sa obolelima. Granični poremećaj ličnosti podrazumeva nestabilnu osobu sa čestim napadima paranoje, nabijanja osećaja krivice i verbalne agresije. S druge strane, narcisoidni poremećaj ličnosti je okarakterisan egocentričnim, previše sigurnim u sebe i arogantnim ponašanjem. Bez pravilne terapije, ova dva poremećaja mogu da destabilizuju praktično bilo koji odnos u kom se nalaze.

4. Skloniji su zloupotrebi droge, alkohola i ostalih supstanci. 

Da bi se nekako nosili sa bolom i tugom, mnogi adolescenti i odrasli se odaju drogi i alkoholu. Nažalost, ,,rekreativno” konzumiranje supstanci može da dovede do ozbiljne zavisnosti. A kada se ona jednom desi, negativno utiče na sve vrste veza, posao i ostale bitne životne sfere koje prestaju da budu važne zavisniku.

5. Imaju manjak osećaja identiteta i životnog pravca. 

Ako ne razumete i ne znate ko ste zaista, šta volite a šta ne, i šta želite, vrlo verovatno ćete u životu samo pratiti masu i dozvoliti svakome ko pokaže iole malo interesovanja za vas da vam uđe u život. Takođe nećete moći da uživate u stvarima jer prosto nećete biti sigurni šta je to što vam predstavlja pravo zadovoljstvo. Kada znate ko ste, šta je najbolje za vas, i šta želite, mnogo ćete pažljivije i kvalitetnije birati.

6. Osećaju se bezizlazno, nemaju vere ni radosti. 

Mnoge osobe koje su odrasle sa emocionalno nedostupnim roditeljem prati osećanje tuge i gubitka. Gubitak se odnosi na roditelja koji je možda i dalje živ ali potpuno neosetljiv na bilo šta što ima veze sa njegovim ili njenim detetom. Nemogućnost povezivanja je ta koja je najstrašnija u celoj priči. Zbog toga, dete koje je raslo uz emocionalno nestabilnog roditelja često se oseća bezizlazno, neveselo i bez vere u budućnost. Ovakve osobe često upadaju u depresivna stanja i skloniji su suicidnim mislima ili samopovređivanju. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemZaista je tužno da život deteta koje nije ništa krivo može do te mere da bude uslovljeno emocionalnom stabilnošću roditelja. U slučaju da ste se prepoznali u ovom tekstu i smatrate da ste rasli sa emocionalno nedostupnim roditeljem i da je to ostavilo ozbiljne posledice na vaš život danas, obratite se stručnom licu za pomoć. Pružite sebi kvalitetniji život.