4 načina na koji joga poboljšava vaš san

, san, nesanica, insomnija, joga, meditacija, disanje, vežbe disanja, neispavanost, umor, stres
Svakodnevne joga vežbe poboljšavaju kvalitet i kvantitet sna

Novija istraživanja sprovedena na Harvardskom Univerzitetu su pokazala da joga može pomoći ljudima koji pate od hronične nesanice. Svakodnevne joga vežbe poboljšavaju kvalitet i kvantitet sna. Poboljšan kvalitet i kvantitet sna podrazumeva:

  • povećano ukupno vreme provedeno spavajući
  • povećano ukupno vreme provedeno u budnom stanju
  • smanjeno vreme koje je potrebno da osoba zaspi
  • smanjeno vreme koje je potrebno da se osoba razbudi

Neki od načina na koje joga poboljšava san su sledeći:

1. Joga smanjuje nivo stresa

Da li ste primetili da kada ste pod stresom teže zaspite jer ne možete nikako da smirite misli i ne uspevate da se opustite? Ukoliko i uspete da zaspite budite se umorni i imate osećaj da ste spavali u grču, napeti.

Kada ste pod stresom vaš organizam je u pobuđenom stanju, stanju pojačane aktivacije, spreman da se suoči sa opasnošću. Ako ne dozvolite organizmu da se odmori doći će do pregorevanja.

Istraživanja su pokazala da joga smanjuje nivo kortizola u mozgu. Kortizol je poznat i pod nazivom hormon stresa. Snižavanjem nivoa kortizola u organizmu dolazi i do snižavanja nivoa stresa.

Stresori nisu samo negativni događaji. Pozitivni događaji kao što je novi posao, brak, trudnoća, takođe mogu predstavljati stresogeni događaj za osobu.

Jedna od osnovnih stvari u okviru joge jeste pravilno disanje. Ukoliko naučite da kontrolišete vaše disanje naučićete i kako da smirite vrtlog koji se odvija u vama kada ste suočeni sa stresnom situacijom- i imaćete kvalitetniji san.

2. Joga reguliše rad nervnog sistema

Veliki broj osoba koje pate od nesanice su u stanju povećane pobuđenosti. Iako se možda osećate izmoreno vaš nervni sistem je pojačano aktivan. Tačnije, aktivan je vaš simpatički nervni sistem. Joga pomaže u aktiviranju parasimpatičkog nervnog sistema. Aktiviranjem parasimpatičkog nervnog sistema vaš organizam će moći da se opusti, lakše ćete zaspati i imati kvalitetan regenerišući san.

3. Joga pomaže u stvaranju rutine

Ukoliko patite od nesanice jedan od saveta jeste da stvorite rutinu – da ležete i ustajete u isto vreme svaki dan. Nemojte se uspavljivati uz pomoć televizije ili provoditi vreme na telefonu pred spavanje. Televiziju i filmove zamenite blagim joga vežbama i vežbama disanja. Neka joga bude deo vaše dnevne rutine.

4. Joga pomaže da se nosite sa neizvesnošću

Joga i meditacija vam mogu pomoći da prihvatite sadašnji trenutak i da ne ruminirate pred spavanje o mogućim opasnostima, brigama i o tome šta nosi budućnost. Vežbanjem ćete naučiti da kada vam misli odlutaju vratite ih na disanje i naučite svoj um da postoji vreme kada se razmišlja i vreme kada se odmara.

 “Smeh i dug san su dva najbolja leka za sve!”

   Irska poslovica

psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problem